HVALA DONATORIMA! ❤️✊


Donirali smo sredstva za specijalne rehabilitacije i tretmane za trogodišnjeg Romana Šarenca koji je usled teškog porođaja zadobio hipoksiju i oštećenje mozga. 

Roman je terminska beba iz zdrave i uredno vođene trudnoće. U toku veoma teškog porođaja, koji je završen forcepsom, Roman je dugo bio bez kiseonika. Reanimiran je i odmah prebačen na Institut za neonatologiju, gde prva 72 sata provodi u hipotermiji. Narednih pet meseci se stručnjaci sa Instituta bore za njegov život.

Usled hipoksije i oštećenja mozga, Roman nema akt sisanja i gutanja, već mu u petom mesecu života postavljaju PEG - sondu preko koje se hrani, nakon čega ga puštaju kući i od tog trenutka kreće borba roditelja za njegov život. S obzirom na to da dete ne guta, roditelji su bili primorani da nabave medicinski aspirator bez kojeg bi mu život bio ugrožen. Zbog česte aspiracije usta i nosa, kao i zbog specifične ishrane i refluksa,  neophodni su mu nega i nadzor 24h dnevno.

Roman svakodnevno intenzivno vežba sa terapeutima i roditeljima od šestog meseca života. On nije pedijatrijski stabilan da bi bio smešten u banju ili institut zbog velikog rizika od infekcije. Roman ni danas ne sedi samostalno, ne puzi, ne hoda i ne govori.

Zbog toga se nadamo da će Roman napredovati uz rehabilitacije i da će se njegovo stanje poboljšati! ✊❤️