Zahvaljujući našim donatorima uspeli smo da doniramo sredstva za rehabilitacija, vežbe i smeštaj u specijalizovanom centru za Nikolinu Bakić i Jovanu Štikovac koje se bore sa cerebralnom paralizom!

Jovana je prevremeno rođena, u 34. nedelji majčine trudnoće. Nakon rođenja je provela pet dana na intezivnoj nezi i još 25 dana na odeljenju neonatologije.

Rođena je sa protruzijom jezika (makroglosija) što je dovelo do sumnje na Beckwith – Wiedemann sindrom, koji sa sobom nosi rizik oboljenja od tumora do desete godine detetovog života.

Jovana ima strabizam i spazam u donjim ekstremitetima. Takođe je magnetnom rezonancom utvrđeno da postoji oštećenje bele moždane mase. Od svog trećeg meseca je na fizikalnim tretmanima, kao i na hipo i hidro terapijama.

Jovana samostalno sedi, puzi i može da hoda uz pridržavanje. Do sada je imala jednu operaciju fibrotomije u Rusiji nakon koje su usledili i prvi samostalni koraci. Uskoro joj predstoji nova operacija i intezivan fizikalan tretman.

Jovana je bistra, pametna, stidljiva i umiljata devojčica koja voli knjige, decu i igru.

Porodica ima jedan cilj – da što pre osamostali Jovanu tako što će joj obezbediti odlazak na operaciju, kao i intezivan fizikalni tretman koji iziskuje značajna novčana sredstva.

 

Zbog toga smo mi donirali sredstva i nadamo se što bržem napretku Jovaninom, kao i Nikolininom! SVE NAJBOLJE! ZAJEDNO ZA ŽIVOT! heart